خواب نوزاد

دکتر باقری : نکاتی که درباره خواب کودک گفته میشود غالبا برای جلوگیری از بروز سندروم مرگ ناگهانی شیرخوار است پس آنها را جدی بگیرید . بد نیست که راجع به این سندروم در اینترنت مطالعه کنید.احتمالا بعدا مطلب مفصلی درباره آن در سایت خواهم گذاشت.

بهتر است تا یکسالگی از لوازم تخت خواب شل یا ضخیم استفاده نکنید( برای جلوگیری از گرمازدگی و خفگی). پتوهای پوشیدنی  چون در هم فرو رفتن پتوهای رو انداز را ندارد برای گرم نگاه داشتن نوزاد مناسبترند. (روانداز معمولی تا یکسالگی استفاده نشود ، در صورت استفاده سبک باشد و در دو سمت تشک محکم شود مانند تصویر ۲) .

بر خلاف تصور نوزادان نیاز به پوشاندن بیشتر از بزرگسالان را ندارند. بطور کلی پوشش مورد نیاز کودک یک لایه بیشتر از پوششی است که خودتان در همان  دما دارید. کلا اگر پوست نوزاد کمی رنگ پریده است ، بازو  و پاهایش سرد است  یک لایه به لباسهایش اضافه کنید یا اینکه از کلاه یا جوراب استفاده کنید. اگر نوزاد مرطوب و عرق کرده است یک لایه از لباسهایش کم کنید. دمای مناسب اتاق نوزاد بین ۲۰تا۲۴ درجه میباشد.

نوزاد را برای جلوگیری از بروز سندروم مرگ ناگهانی شیرخوار ، به پشت بخوابانید(  تصویر۱ ) در تخت یا سبد نوزاد نباید هیچ چیزی – مثلا بالش یا عروسک – وجود داشته باشد. (تا ۲ سالگی نیاز به بالش نیست ، تا یکسالگی عروسک در تخت نباشد و تا یکسالگی به پشت خوابانده شود) .

از تختهایی که دارای درب کشویی هستند استفاده نکنید. تشک کاملا اندازه تخت باشد. پاهای نوزاد در پایین تخت فرار گیرند (تصویر ۲) .

می توانید برای جلوگیری از برگشت به شکم قنداقش کنید. (تصویر۳ ) برای قنداق کردن از پارچه کتان نرم استفاده کنید. اگر خوشش نمی آید میتوانید از پتوهای پوشیدنی استفاده کنید. اگر در تخت شما میخوابد قنداقش نکنید ( تصویر۴) . روشهای قنداق کردن را در تصویر ۶ میبینید ( بیش از حد سفت قنداق نکنید). تصویر۵ مربوط است به لباس زیر قنداق در هوای گرم و سرد و توجه به نپوشاندن چانه گردن و گوشها.

کلا من هرگز خوابیدن نوزاد در تخت والدین را توصیه نمیکنم اما در این موارد به هیچ وجه با نوزاد در یک تخت نخوابید:  سیگاری بودن شما یا همسرتان – مصرف داروهای خواب آور توسط شما یا همسرتان – تختتان بیش از حد نرم باشد.

دقت کنید: بچه بین پدر و مادر نباشد. به پشت خوابیده باشد .روی سرش با چیزی پوشانده نشده باشد. از بالش دور باشد.

بطور کلی بهترین حالت این است که نوزاد در اتاق والدین ولی بیرون از تخت آنها بخوابد.

نکاتی درباره تخت دوران شیرخوارگی : ابعاد تخت حدودا ۷۲در۱۳۳سانتیمتر و ارتفاع آن از سطح تشک حدود ۶۶ سانتیمتر .البته این استاندارد آمریکاست و ممکن است در کشورهای دیگر چندان رعایت نشود. اما ارتفاع نرده ها مهم است که حداقل ۶۰ سانت از بالای تشک باشد تا مدت بیشتری کودک امکان خروج از تخت را نداشته باشد. تشک باید امکان تنظیم ارتفاع داشته باشد تا با توجه به سن و قد کودک تغییر یابد.

فاصله نرده ها طبق استاندارد آمریکا باید حداکثر شش و نیم سانت باشد و حداکثر میزانی که من در منابع مختلف دیده ام نه و نیم سانت است .به نظرمن بین ۵تا حداکثر ۸ سانت مناسب است. نرده ها باید ثابت بوده و نباید کشویی باشند (یعنی بجای نرده تشک بالا و پایین میرود ولی نرده ها ثابتند)

از انتهای داخلی تخت تا تشک بیش از ۲ انگشت فاصله نباشد. دیواره های تخت دارای بالشتکهای محافظ نباشد اگر دارد تا ۶ ماهگی آنها را بردارید و بعدا دوباره نصب کنید.

 

تصویر۱
تصویر۲

 

تصویر۳
تصویر۴

 

تصویر۵
تصویر۶
قنداق۱

 

قنداق۲

 

قنداق۳
قنداق۴

مطلب بعدی : زردی نوزاد