درباره زردی نوزاد

زردی نوزادی چیست

تغییر رنگ پوست یا سفیدی چشمهای نوزاد بسمت مایل به زرد بدلیل تجمع ماده ای در پوست بنام بیلی روبین که حاصل تخریب گلبولهای قرمز است که البته مساله ای عادی در بدن است.بیلی روبین باید توسط کبد و از طریق روده از بدن دفع شود .پس یک دلیل زردی این است که کبد و روده نوزادان کاملا تکامل یافته نیست دلیل دیگر میتواند تخریب بیش از حد گلبولهای قرمز باشد مثلا دراثر ناسازگاری گروه خون مادر و نوزاد سیستم ایمنی مادر به گلبولهای نوزاد حمله میکند و باعث تخریب آنها میشود. البته در بسیاری موارد ممکن است زردی علت خیلی مشخصی نداشته باشد.

علایم زردی نوزاد کدامند

ابتدا تغییر رنگ در پوست صورت و سپس در سفیدی چشمها رخ میدهد و بعد با افزایش میزان آن بترتیب سینه شکم بازو و پاها را درگیر میکند .

احتمال بروز زردی نوزاد چقدر است

زردی نوزادی مهمترین چالشی است که پس از زایمان ممکن است با آن مواجه شوید چرا که ۶۰درصد نوزادان ترم و ۸۰ درصد نارس ها به درجاتی از زردی مبتلا میشوند پس احتمال درگیری با این مساله اصلا کم نیست .

راه تشخیص زردی نوزاد چیست

یک راه غیر قطعی این است که انگشتتان را روی پوست پیشانی نوزاد فشار دهید و بردارید و رنگ زرد را در محل فشار ببینید. ممکن است وقتی به سفیدی چشمها دقت کنید هاله زرد رنگی روی آن (نه فقط در گوشه چشم) ببینید . بهرحال غالبا تمام نوزادان طی چند روز اول پس از تولد توسط متخصص ویزیت میشوند و در صورت لزوم با انجام آزمایش یا با دستگاه بیلی چک میزان زردی مشخص میشود

تا کی احتمال بروز زردی نوزادی هست

معمولا زردی نوزادی طی دو هفته اول رخ میدهد و پس از آن احتمالش خیلی کم می شود .بنابراین حتی پس از ویزیت اولیه نوزاد که معمولا بین دو تا پنج روزگی انجام میشود شما تا پانزده روزگی باید به ظاهر کودک از نظر بروز زردی دقت کنید.

احتمال بروز زردی نوزادی در چه کسانی بیشتر است

نوزادان نارس ، سابقه زردی نوزادی در فرزند قبلی ، نوزادان پسر ، مادر مبتلا به دیابت بارداری ، ابتلا به فاویسم ، وجود ناسازگاری خون مادر و نوزاد

آیا باید نگران زردی نوزاد باشم ؟ عوارض آن چیست ؟

علت مشکل ساز شدن زردی نوزاد این است که بیلی روبین میتواند از سد خونی مغزی که مانعی است در بدن برای محافظت از مغز، عبور کند و به سلولهای مغزی بطور گذرا و گاه دایمی آسیب بزند و عوارضی از کاهش سطح هوش تا تشنج و حتی فلج مغزی را باعث شود.

راه پیشگیری از زردی نوزاد چیست

تنها راه علمی شناخته شده طی روزهای اول تغذیه مکرر با شیر مادر (و در صورت کمبود آن شیرخشک البته بدون استفاده از شیشه) میباشد . بنابراین روشهایی مانند شستشوی کودک با کاسنی یا مصرف آن توسط مادر بی فایده اند. مصرف برخی مواد توسط کودک(نه مادر) ممکن است اثر محدودی داشته باشد که در مطلب بعدی صحبت شده است.

آیا ترنجبین ، شیرخشت یا داروهای موسوم به قطره زردی موثرند؟

از نظر علمی تاثیر آنها در پیشگیری یا درمان زردی نوزاد ثابت نشده ولی به لحاظ تیوریک هر چیزی که باعث آفزایش کار سیستم گوارش و دفع مدفوع شود ممکن است در کاهش زردی موثر باشد اما تاثیر آنها به حدی نیست که بتوان بعنوان یک روش موثر یا قطعی روی آنها حساب کرد.

آیا تغذیه مادر بر زردی نوزاد موثر است

خیر ، برخلاف تصور عامه طی نتایج تحقیقاتی که تا کنون انجام شده غذاهای مادر هیچ تاثیری چه مثبت و چه منفی در پیشگیری یا درمان زردی ندارند لذا با آنکه احتمالا اطافیان اصرار زیادی خواهند کرد که اصطلاحا گرمی نخورید و انواع غذاهای بقول خودشان سرد را بالاجبار مصرف کنید اما به نفع خودتان و بچه است که زیر بار این حرفها نروید.

درمان زردی نوزاد چیست

درمان قطعی زردی فوتوتراپی است .یعنی قرار دادن پوست نوزاد در معرض نوع خاصی از نور آبی که باعث تبدیل بیلیروبین به ایزومرهای غیر سمی و قابل دفع میشود. حداکثر جذب نور توسط بیلی روبین در طیف ۴۲۰ تا ۴۷۰ نانومتر از نور آبی است که بدین منظور از لامپهای خاصی با فاصله مشخص استفاده میشود لذا از قرار دادن نوزاد در معرض لامپهای مهتابی معمولی اجتناب نمایید. در مواردیکه زردی بسیار شدید باشد ممکن است پزشک ناچار به تعویض خون نوزاد شود. امروزه با فراگیر شدن دستگاههای فوتوتراپی و مراجعه سریعتر والدین بدلیل افزایش سطح آگاهی موارد انجام تعویض خون خیلی کمتر شده است.

آیا فوتوتراپی در منزل و اجاره دستگاه زردی نوزاد علمی است؟

بله طبق رفرنسهای تخصصی طب کودکان وقتی میزان زردی نوزاد  2 تا ۳ واحد از حد بستری در بیمارستان کمتر باشد میتوان فوتوتراپی را در منزل از طریق اجاره دستگاه زردی نوزاد انجام داد . برای فوتوتراپی در منزل و اجاره دستگاه زردی نوزاد ابتدا لازم است مطمین باشید زردی نوزاد ازحد قابل کنترل در منزل بالاتر نیست که تشخیص این موضوع با پزشک اطفال است. سپس باید دستگاهی استاندارد داشته باشید دستگاه غیر استاندارد میتواند باعث آسیب به پوست نوزاد شود یا درصورت عدم کیفیت مناسب لامپها به کاهش زردی کمکی نکند. مدتی که لازم است تا زردی کاهش یابد را نیز پزشک مشخص میکند و مجددا میزان زردی چک میشود و اگر به حد کافی پایین بود فوتوتراپی پایان می یابد. گرچه این به معنی آن نیست که قطعا دوباره زردی بالا نخواهد رفت لذا لااقل تا ۱۵ روزگی همچنان باید به ظاهر نوزاد از نظر عود احتمالی زردی دقت کنید.

برای اجاره دستگاه زردی نوزاد از کلینیک مادر و کودک کافیست با مراجعه به این قسمت با کلینیک تماس بگیرید .

برای اطلاع از روش استفاده از دستگاه زردی نوزاد به این قسمت مراجعه نمایید .