مدیریت استرس

دکتر باقری :  طی این ۹ ماه شاید گاهی روزهای سختی را بگذرانید. اما حتما این روز ها با روحیه خوب ، قوی و شاداب شما راحتتر خواهند گذشت. ضمنا همیشه به خود یاداوری کنید که حال خوب شما یعنی حال خوب فرزندتان. با پدر و مادرتان مرتب در ارتباط باشید و از آنها کمک فکری و روحی بگیرید. مهمترین وظیفه همسرتان در این مدت بودن کنار شما و حمایت از شماست (این را از قول من به ایشان بگویید).ایرادی ندارد اگر خودتان را کمی لوس کنید به شرط آنکه هرگز احساس ضعیف بودن نکنید.  قوی باشید تا فرزندی قوی داشته باشید.

به مواردی که در مورد تغذیه یا لوازم مورد نیازتان ذکر شده توجه کنید اما حساسیت بیش از حد نداشته باشید ، نداشتن یک وسیله یا گاهی رعایت نکردن برخی نکات مساله مهمی نیست.

اگر تهوع ، ترش کردن ، کمر درد ، تکرر ادرار و بدخلقی را بعنوان جزیی از پروسه حاملگی بپذیرید کمتر ناراحتتان میکنند.

یادتان باشد هر تصمیمی که بگیرید ممکن است کسی با آن مخالف باشد پس اجازه ندهید نظرات منفی ناراحتتان کند ، اگر نگران مساله ای هستید با پزشکتان صحبت کنید. ضمنا هر زمان که احساس نیاز کزدید میتوانید با خانم دکتر روحی  روانشناس مادر و کودک  در کلینیک ما مشاوره نمایید ، حتما پس از آن حال بهتری خواهید داشت.

آمادگی و اطلاعات: شرکت در کلاسهای بارداری بویژه کلاسهای مفرح گروهی آموزشی و ورزشی و تبادل نظر با سایر خانمهای باردار میتواند بسیار کمک کننده باشد ، گرچه همیشه در ذهن داشته باشید که نکات علمی و احیانا پزشکی را که در این میان از سایرین میشنوید دربست قبول نکنید و همیشه با مرجع های معتبر پزشکی چک نمایید. مساله دیگری که برای مادران آینده نگران کننده است بلد بودن روشهای بچه داری است ، چطور بغلش کنم چطور شیر بدهم ، چطور حمام کنم ، اگر گریه کرد چه کنم اگر زردی گرفت چه کنم . بدین منظور در کلینیک مادر و کودک  من یک کلاس آموزش بچه داری در نظر گرفته ام که میتوانید در آن شرکت نمایید. قبلا این کلاس را بصورت گروهی در یک روز تعطیل برگزارمیکردم اما الان چون امکانش نیست بصورت یک ویزیت خصوصی میتوانید از آن بهره مند شوید ، قطعا داشتن اطلاعات ، بیش از هر عاملی می تواند از نگرانی شما کم کند.

نکته دیگر آنکه بهتر است از حالا و سر فرصت پزشک متخصص اطفالی که میخواهید کودکتان تحت نظر او باشد را انتخاب کنید ، تا اینکه در شرایط شلوغ تر پس از تولد نوزاد بخواهید تصمیم بگیرید.

ورزش: ورزش در کاهش بروز فشار خون و دیابت حاملگی موثر است.با ۱۰ دقیقه در روز شروع کنید و به ۳۰ دقیقه برسید. خود را بیش از حد خسته نکنید( شدت ورزش همواره باید در حدی باشد که بتوانید براحتی صحبت کنید،هر گاه احساس ناراحتی کردید ورزش را متوقف کنید)

ورزشهای مناسب: پیاده روی – شنا – یوگا ی حاملگی– نرمش و ایروبیک سبک – رقص

اجتناب از: اسکی – اسب سواری  – دویدن – دراز نشست و دوچرخه سواری (بعد از سه  ماهه اول) – ایستادن بمدت طولا نی در یک نقطه – به پشت دراز کشیدن طولانی مدت – بالا و پایین پریدن-  لباس تنگ – سطوح نا هموار – وزنه های سنگین – سونا و جکوزی

قبل و بعد از ورزش ۲ لیوان آب بنوشید. ۲ لیوان هم به ازای هر ۲۰ دقیقه ورزش . ۲-۱ ساعت قبل و تا ۲ ساعت بعد از ورزش کربوهیدراتهای مرکب ( مانند نان سیب زمینی غلات  پاستا )  شیر میوه یا آبمیوه  مصرف شود.

(به تصاویر توجه کنید)

“حرکات صبح بخیر” : این حرکات را هر روز بعد از بلند شدن از تخت انجام دهید.با هر حرکت نفسهای عمیق بکشید و هر یک ( یا هر سمت بدن) را به مدت ۳ تا ۵ دم وبازدم عمیق ادامه دهید.

صبح بخیر ۱
صبح بخیر ۲
صبح بخیر ۳
صبح بخیر ۴
صبح بخیر ۵
صبح بخیر ۶

“حرکات کششی” : تصویر ۱: کف هر دو دست و یکی از زانوهایتان را به دیوار بچسبانید و بمدت سی ثانیه به دیوار فشار بیاورید سپس اینکار را با پای مخالف انجام دهید. ۱۰ بار برای هر پا اینکار را تکرار کنید. – تصویر ۲ : چهار دست و پا روی زمین قرار بگیرید ، دست راست و پای چپ را بلند کرده موازی زمین نگاه دارید. ۵ ثانیه صبر کنید و اینکار را با دست و پای مقابل انجام دهید. ۱۰ بار این حرکت  را تکرار کنید.  تصویر ۳: بایستید ، دستانتان را بالا کشیده  بمدت ۱۰ ثانیه در این حالت بمانید.دستانتان را پایین آورده ۵ ثانیه استراحت کنید و ۵ بار این کشش را تکرار کنید.

حرکت کششی ۱
حرکت کششی۲
حرکت کششی۳

” شنا در حاملگی” : ۱٫در قسمت کم عمق استخر بایستید دست راست و پای چپ را جلو بیاورید و در حالیکه آرام روی پا ها می جهید ، مانند حالت راه رفتن سریع ، دست و پای مخالف را حرکت دهید ولی به جلو حرکت نکنید. ۲٫یک کیسه هوای نواری دور تنه (زیر بغل ) ببندید و به پشت دراز بکشید کف پاها را بهم بچسبانید و سپس مانند شنای قورباغه پاها را به جلو فشار داده زانوهایتان را راست کنید . ۳٫مانند حرکت ۱ فقط به جای حرکت مستقیم دست و پا ،  به تناوب دست راست را بسمت بازوی چپ و پای چپ را بسمت پای راست حرکت دهید ودر حالیکه آرام روی پاها می جهید  این کار را تکرار کنید. ۴٫ با بستن کیسه هوا در آب بایستید پاها را به سطح آب آورده ساق پاها ، رانها و شکمتان را منقبض کنید ، یک تا ۴ دم و بازدم انجام دهید و دوباره پاها را بسمت کف استخر پایین بیاورید و دوباره تکرار کنید. ۵٫روی پای راست بایستید پای چپتان را عقبتر نگه دارید،  برای حفظ تعادل دستها را کنار بدن در سطح شانه ها باز کنید ، نفس بکشید و همزمان با بازدم  پای چپتان را بسمت سطح آب بالا بیاورید و باسنتان را منقبض کنید و به جلوخم شوید، همزمان  دستها را بسمت جلوی بدن بیاورید و  روی سطح آب به سمت پهلوها حرکت دهید و دوباره  به جای اول برگردانید. ۱۰ بار تکرار کنید و سپس با پای مقابل انجام دهید. (میتوانید دستها را بالاتر از آب حرکت دهید و در جا بمانید یا اینکه آب را به عقب رانده روی یک پا به جلو حرکت کنید)

1.اسکی
2.قورباغه معکوس
3.آونگ
4.شناوری
5.لی لی در آب

تهوع کم و بیش ناراحتتان خواهد کرد. برای کاهش تهوع : ۱٫صبح در رختخواب چند عدد بیسکویت  خورده ۲۰ دقیقه همچنان دراز بکشید، دقایقی کنار تخت بنشینید  سپس به آرامی بلند شوید   2.از غذاهای چرب ، سرخ کردنی و تند اجتناب کنید  3.مایعات را به مقدار کم در فواصل وعده های غذایی استفاده کنید نه مقدار زیاد به همراه غذا  4.ویتامینها را به همراه غذا یا قبل از خواب استفاده کنید ، از کپسول یا قرص جویدنی استفاده کنید.  5. زنجبیل مصرف کنید ۶٫قرص پیریدوکسین ۱۰-۲۵ میلی گرم سه بار در روز

اگر قصد سزارین دارید بد نیست پیشاپیش نکاتی را بدانید :

پس از عمل ممکن است دچار گیجی ، خارش و تهوع و نفخ باشید که تهوع و نفخ می توانند تا ۴۸ ساعت ادامه داشته باشند . بلافاصله میتوانید شیر دهی را شروع کنید که بهتر است در وضعیت خوابیده یا راگبی باشد ( به عکسهای بخش شیردهی توجه نمایید) . بعد از ۶ تا ۸ ساعت میتوانید غذا بخورید . برای درد میتوانید از بروفن و برای نفخ از دایمتیکون استفاده کنید. در اولین فرصت – بهتر است به فاصله کمی پس از مصرف مسکن باشد- به کمک دیگران بلند شوید و کمی راه بروید . روز سوم یا چهارم بخیه هایتان کشیده میشوند. در این زمان ممکن است کمی احساس فشار داشته باشید اما نباید در محل زخم احساس درد داشته باشید. تا ۲ ماه چیزی سنگینتر از وزن نوزادتان بلند نکنید.

مطلب بعدی : اجتناب از عوامل خطرزا برای جنین